Luettavaa pienten potilaiden iloksi

12 Lok

Tammi lahjoittaa kotimaisille lastensairaaloille 500 Koti ja koulu -sarjan kirjaa, kun saamme tähän blogiin kokoon 1 500 syytä lukea lapselle.

Miksi kirjat lahjoitetaan juuri lastensairaaloille? Koska lapset kaipaavat mahdollisuutta unohtaa hetkeksi sairautensa ja virikkeitä, jotka pitävät heidät aktiivisina. Hyvään tarinaan, hauskaan kertomukseen ja jännittävään satuun tai puuhaan voi uppoutua missä vain. Myös lasten vanhemmat saavat lukuhetkessä mahdollisuuden turvalliseen, rauhalliseen hengahdystaukoon yhdessä lapsensa kanssa.

Miksi sinun mielestäsi on tärkeää lukea lapselle? Kirjoita kommenttisi ja lahjoita lapsille hyvää mieltä!

22 vastausta to “Luettavaa pienten potilaiden iloksi”

 1. Pirkko Hurtig 19.10.2010 klo 10.08 #

  Lukeminen lapsen kanssa on parasta mitä vanhempi voi tehdä. Läheisyys, yhdessäolo, lukemisen kautta pääsy yhteiselle kokemusmatkalle. Lapsi saa elämäänsä varten aseita selviytymiseen.

 2. Pirjo Suvilehto 19.10.2010 klo 19.11 #

  irjat ovat oikea aarrearkku: sieltä löytää luettavaa jokaiseen tarpeeseen: iloa, huumoria, oivalluksia, hulluttelua, syviä tunteita ja mahdollisuuksia peilata kokemuksia. Lukeminen lapsen kanssa vie uuteen ulottuvuuteen.

 3. Pirjo Suvilehto 19.10.2010 klo 19.13 #

  Kirjat ovat oikea aarrearkku: sieltä löytää luettavaa jokaiseen tarpeeseen. On iloa, huumoria, oivalluksia, hulluttelua, syviä tunteita ja mahdollisuuksia peilata kokemuksia. Lukeminen lapsen kanssa vie uuteen ulottuvuuteen.

 4. Maria Junes 23.10.2010 klo 14.13 #

  Lapsille täytyy lukea siksi, että lapset saavat aikuisen aikaaa ja huomiota sekä samalla syliä ja läheisyyttä. Sairaalassa vanhemmilla on aikaa lukea lapsille jos jossakin ja yhdessä lukeminen tuo turvaa ja lohtua lapsella ja vanhemmallekin.

 5. Heli Pruuki 23.10.2010 klo 16.32 #

  Kirjat ja kertomukset kehittävät lapsen kielitajua ja sanavarastoa. Ne antavat mielikuvitukselle siivet – lapsi oppii itsekin kertomaan ja kuvailemaan ilmeikkäämmin sekä kokemuksiaan että mielikuvituksensa satoa. Lapsi saa virikkeitä ajatteluunsa ja ”elämänkokemusta” tarinoiden välityksellä. Kirjojen avulla voi kohdata ja käsitellä myös surullisia ja pelottavia asioita, turvallisesti aikuisen kanssa.

 6. anneli hyry 23.10.2010 klo 17.42 #

  Jotta ollaan yhdessä, lapset saavat olla aikuisen lähellä ja aikuinen nauttia lapsistaan. Jotta kieli kehittyy ja rikastuu. Jotta vaikeitakin asioita saadaan käsitellä turvallisella tavalla. Jotta päästään matkalle maailmaan ja seikkailuihin, vaikka rahat ei riittäis tai sairaus estäis…syitä on miljoonatriljoonabiljoonaaa…

 7. Minna Karikivi 23.10.2010 klo 17.42 #

  Läheisyys,sylittely,tutustuminen johonkin uuteen,outoon asiaan;jos esim.lapsella leikkaus tulossa,kirjan avulla voi lieventää pelkoa,jos sitä on. Meillä lainattiin kirjastosta aiheeseen liittyvä kirja,kun lapsi oli menossa nielurisaleikkaukseen ja sitä luettiin paljon sekä ennen että jälkeen toimenpiteen.

 8. Annika Koivula 23.10.2010 klo 18.03 #

  Lapsi saa olla yhteydessä aikuiseen ja kuulla tämän äänen. Tarina voidaan kokea yhdessä ja jutella sen herättämistä ajatuksista ja kysymyksistä. Lukeminen myös tarjoaa mahdollisuuden pysähtyä ja rauhoittua leikkien keskellä.

 9. Satu Reinikainen 23.10.2010 klo 18.32 #

  Kirjojen tarinoita oppii rakastamaan niitä kuulemalla ja myöhemmin itse lukemalla. Kirjat vievät mukanaan maailmoihin, joihin ei muuten pääse. Maailmoihin, jotka ovat juuri lukijaansa varten. Kirjojen maailmassa lukija saa olla sankari! Sitä jokainen lapsi tarvitsee, erityisesti silloin, kun elämä koettelee sairauden kautta.

 10. Ulla Korpioja 23.10.2010 klo 19.04 #

  Meidän perheessä iltasatu on nukkumaanmenon rutiineista se tärkein. Iltasadun tuoma yhteinen hetki aikuisen kanssa rauhoittaa päivän touhuilta ja tuo turvallisuuden tunteen.

 11. Make Lehikoinen 24.10.2010 klo 12.27 #

  Vanhat sadut liittävät uudet kuulijat sukupolvien ketjuun.

 12. Amanda Henriksson 24.10.2010 klo 13.45 #

  Lukeminen kehittää mielikuvitusta. ”Mielikuvitus on tärkeämpää kuin tieto” sanoi aikoinaan Einstein.

 13. Riitta Virtanen 24.10.2010 klo 15.50 #

  Kun luetaan, saadaan kasvaa ja nauttia yhdessä.

 14. Elina Mustonen 24.10.2010 klo 16.27 #

  Yhteiset lukuhetket vanhempien kanssa kuuluvat parhaimpiin lapsuusmuistoihini. Läheisyys, mielikuvitus, kieli, usein myös kuvitus – tärkeitä kaikki.

 15. Sirpa Järvinen 24.10.2010 klo 17.25 #

  Kun lapselle luetaan heille annetaan samalla esimerkki, että lukeminen on mukavaa ja että on tärkeää osata lukea, jolloin he motivoituvat lukemisen opetteluun.

  Vanhemman käyttäessä ääntää lukiessaan lapselleen kirjaa erilailla erilaisissa tilanteissa, pieni vauvakin oppii äänenpainon merkityksen esimerkiksi erottamaan hauskan, surullisesta jne….

  Läheisyys ja ensimmäinen yhteinen harrastus voi olla lukeminen.

 16. jenni vartiainen 28.10.2010 klo 8.32 #

  Kirjoista siivet saa, lukea jos uskaltaa! =)

  Lapset saavat tärkeitä kasvun eväitä koko loppuelämälleen. Lukeminen on rauhallista ja kiireetöntä yhdessä oloa, sitä tarvitsee sekä lapsi että aikuinen.

 17. Terhi Rannela 1.11.2010 klo 12.19 #

  Lukeminen lisää läheisyyttä. Kirja auttaa keskustelemaan sellaisista asioista, joista ei muuten uskaltaisi puhua. Lukeminen lohduttaa, itkettää, naurattaa, viihdyttää, saa arjen maistumaan paljon paremmalta. Voiko lapsella ja vanhemmalla olla parempaa ajanviettotapaa?

 18. Pirkko Ilmanen 18.11.2010 klo 10.42 #

  Lukuhetki on läheisyyttä, tarinat ovat terapiaa kehittyvälle lapsen mielelle. Varsinkin saduissa on paljon lohtua, ne kertovat symbolisesti lapselle elämän tärkeimmistä asioista. Esim. Tuhkimossa (Grimm) äidin haudalle istutetusta pähkinäpuunoksasta Tuhkimo kasvattaa kyynelillä suuren puun. Se on äidinrakkauden ja ylipäätään vaalivan rakkauden symboli. Pähkinäpuussa elää lintuja, jotka auttavat Tuhkimoa hänen mahdottomissa tehtävissään. Pähkinäpuu myös ravistaa Tuhkimon ylle kultaisen asun..

  Kirjallisuus kasvattaa myös empaattisuuteen ja sosiaalisia taitoja. Eläytyessään tarinoihin ja niiden päähenkilöiden kohtaloihin lapsi saa kuivaharjoittelua elämän monivaiheisiin tilanteisiin, oppii toimintamalleja ja saa vahvan viestin:sinä selviät! Tarinat lahjoittavat elämäntaitoa. Kuin bonuksena lapsi saa kaupanpäälle upean sanavaraston ja rikkaan kielen!

 19. Marjo-Pauliina Helin 18.11.2010 klo 10.51 #

  Yhdessä lukeminen on parasta ajanvietettä.Lapsi ja aikuinen saavat yhdessä hetken levähtää mielikuvitusmaailmassa.Lapselle lukeminen on myös rakkautta.

 20. Mervi Mustonen 22.12.2010 klo 8.49 #

  On sanottu, että lapselle lukeminen on kuin panisi rahaa pankkiin. Vaikka pankin korot nykyisin ovat alhaisia, lukemisen korko kasvaa huimasti eikä inflaatiota tunneta. Yhteinen lukuhetki lapsen tai lapsenlapsen kanssa on vuorovaikutusta, joka kantaa kumpaakin. Onko parempaa pyyntöä kuin ”mummo luetaan taas”? Ei meillä ainakaan.

 21. Anna Korkiakangas 20.1.2011 klo 0.37 #

  ”Ei se noin mennyt!” Aikuisen on turha huijata ja hypätä parin katkelman yli. Lapsi osaa tarinan kyllä jo ulkoa, mutta vaatii silti yhteistä lukuhetkeä. Läheisyyttä, kosketusta, aikaa aikuisen kanssa. Muistatko omista lapsuuden lukuhetkistäsi, miltä tuntui oikaista äitiä tai isää, joka luki väärin?

 22. Kia 22.9.2014 klo 12.23 #

  Kun aikuinen lukee lapselle, tarjoaa hän samalla lapselle omaa aikaansa. Yhdessä lukeminen on ihanaa ajanvietettä sekä lapselle että aikuiselle. Lisäksi lukeminen laajentaa lapsen sanavarastoa ja houkuttelee lasta itseään kiinnostumaan lukemisesta ja kirjoista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: